Ljungs Smide AB, grundat 1925 med anor i Helsingborgs smidestraditioner, är idag ett modernt och välutrustat verkstadsföretag.
Verksamheten bedrivs i moderna lokaler på Berga industriområde i Helsingborg. Med en verkstadsyta på ca 2.500 m², en lyfthöjd på 6,5 m och med lyftkapacitet för 10 ton.
Vi arbetar efter dokumenterad verksamhetsstyrning baserad på
standarderna SS-EN-ISO 9001 och SS-EN-ISO 14001 och vi är certifierade enligt standarderna EN 1090-1 och ISO 3834-3.

VÅR HISTORIA

Det började som en lokal smedja 1925…. Gedigen kvalitet över generationer

Ursprunget till dagens moderna verkstadsföretag var en lokal smedja som grundades 1925 och låg i ett gårdshus i Helsingborgs centrum. Nedan följer utdrag ur en beskrivning av arbetsförhållanden och verksamhet som det såg ut omkring 1935:
”En genomsnittlig timlön för smidesarbetare som arbetat i yrket i minst 6 år var 1,30 kr. En nyanställd utan arbetslivserfarenhet, 14-15 år gammal, hade en lön på ca 30 öre/timman. Veckoarbetstiden var 48 timmar. Arbetet började 07.00 och pågick till 17.00 med avbrott för 15 minuters frukostrast och 1 timma och 15 minuter för middag. Lördagar mellan 07.00 och 12.00. Obetald semesterledighet utgick med 4 dagar årligen….

Medhavda smörgåsar åts på arbetsbänken efter att den blivit avröjd från verktyg och material. Någon möjlighet för tvättning av händer och ansikte fanns ej….Det rådde god gemenskap mellan arbetarna och företagets ägare. Arbetarna bodde på Söder och färdades till och från arbetsplatsen på cykel. Inkomna beställningar utfördes efter muntliga anvisningar från kunden eller enkla skisser på papperslappar. Plåthuven över ässjan användes för enkla minnesanteckningar skrivna med krita. Arbetsritningar förekom sällan, utom när det gällde dekorativa arbeten som t ex grindar, vindflöjar eller annat ornamentsmide.”

Vår affärsidé

Ljungs Smide skall vara ett av Nordvästra Skånes ledande verkstadsföretag med inriktning på tillverkning av svetsade plåt- och maskinkonstruktioner, montage-, reparations- och underhållsarbeten. Vi skall vara våra kunders självklara val och strävar efter att skapa långsiktiga relationer där vi i förtroende kan hjälpas åt att utveckla produkter och varandras företag.

Våra värderingar

  • Pålitlighet (ordning och reda, ansvar och trovärdighet)
  • Rätt kvalitet (ska uppfylla kundens behov och krav)
  • Lagarbete (gemenskap, effektivisering)

Vi stöttar Helsingborgs IF Ungdomsverkamhet, Helsingborgs Östra IF och Rögle BK.

Vi är medlem i bl a Helsingborgs Smides- och Mekaniska Verkstadsförening och Tekniska föreningen i Hälsingborg